تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

پشته Stack

پشته یا Stack چیست؟

پشته (Stack) در علوم رایانه، به ساختمان داده‌ای گفته می‌شود که مجموعه‌ای از المان‌ها را براساس اصل LIFO (اولویت خروج با عناصر تازه وارد) در خود نگه‌داری می‌کند و از دو عمل Push (برای افزودن آیتم) و Pop (برای حذف آیتم) پشتیبانی می‌کند.

اعمال افزودن و حذف در Stack را می‌توان مشابه وضعیت ظروف کثیفی در نظر گرفت که به منظور شسته شدن در آشپزخانه روی یکدیگر انباشته شده‌اند، عنصر (ظرف کثیف) جدید بر روی عناصر قبلی قرار می‌گیرد و هنگام حذف یک عنصر (برداشتن ظرف برای شسته شدن)، جدیدترین عنصری که به پشته اضافه شده است زودتر حذف می‌شود. از این رو به پشته، ساختمان داده‌ی LIFO نیز گفته می‌شود.

کاربرد پشته‌ها و نحوه‌ی پیاده‌سازی

دو کاربرد رایج از پشته‌ها در رایانه عبارتند از ارزیابی عبارات و فراخوانی توابع. به عنوان نمونه‌ای ملموس و ساده می‌توان گفت هنگام فراخوانی تابع، نام تابع همراه با پارامترهای آن به عنوان عنصری جدید وارد یک پشته می‌شوند. در صورتی که در این تابع، تابعی دیگر فراخوانی شود تابع دوم نیز به همین صورت وارد پشته می‌شود. به محض اینکه اجرای دستورات تابع دوم به پایان می‌رسد عمل Pop از پشته انجام می‌شود و تابع دوم از آن خارج می‌شود. به این ترتیب تابع کنونی که در حال اجراست همیشه در بالای این پشته قرار می‌گیرد.

می‌توان استک را با ظرفیت ثابت (Fixed) و یا به صورت پویا (Dynamic) پیاده‌سازی نمود. در حالت اول، تعداد بیشینه‌ی المان‌هایی که می‌تواند در استک قرار بگیرد ثابت می‌باشد، در صورتی که پشته پر باشد و بخواهیم عنصر جدیدی به آن اضافه کنیم حالتی به نام سرریز (Overflow) رخ می‌دهد. به طور مشابه در صورتی که بخواهیم روی یک پشته‌ی خالی، عمل Pop را انجام دهیم حالت زیرریز (Underflow) رخ خواهد داد. در پیاده‌سازی پویای Stack، متناسب با تعداد المان‌ها ظرفیت استک تغییر می‌کند.

با توجه به محدودیت اعمالی که روی پشته‌ها قابل انجام است، Stack در زمره‌ی ساختمان‌داده‌های محدود (Restricted) طبقه‌بندی می‌شود.

نمونه ای از اعمال Push و Pop روی یک پشته
نمونه ای از اعمال Push و Pop روی یک Stack

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

2 thoughts on “پشته Stack

  • ناشناس

    با سلام عبارت full stack developer یعنی چی… طرف بعنوان شغلش این عبارتو گفت

    پاسخ دادن
    • امیرحسین شهسواری

      سلام. منظور از Full stack developer توسعه دهنده ای است که در هر دو سمت فرانت اند و بک اند تخصص داره.

      پاسخ دادن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *