تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

کد کیو آر QR Code

کد کیوآر یا QR Code چیست؟

QR Code نوعی کد دوبعدی است که توسط ماشین‌ها قابل خواندن می‌باشد و حاوی اطلاعاتی راجع به یک کالا یا هرآیتمی است که کد به آن اختصاص داده شده است. این اصطلاح مخفف عبارت Quick Response Code می‌باشد. کدهای کیوآر با عنوان بارکد دوبعدی نیز شناخته می‌شوند.

ساختار این کدها، شامل مجموعه‌ای از قطعات مربعی سیاه رنگ هستند که به آنها module گفته می‌شود. این نوع کدها در ابتدا در صنعت اتومبیل‌سازی ژاپن برای شناسایی آسان‌تر قطعات به کار گرفته شد. اما به دلیل قابلیت بالای تصحیح خطا، گنجایش بالای ذخیره‌سازی در مقایسه با سایر بارکدها و همچنین سادگی دیکد کردن به سرعت گسترش یافت. اکثر گوشی‌های هوشمند امروزی با کمک اپلیکیشن‌های مخصوص و دوربین خود قادر به اسکن و پردازش QR code ها هستند.

کدهای کیوآر دارای انواع مختلفی می‌باشد. بسته به ابعاد و میزان تصحیح خطای یک کد کیوآر، گنجایش آن برای نگه‌داری داده‌ها متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال، بیشترین گنجایش این کدها مربوط به نسخه‌ی 40 (با ابعاد 177×177) و پایین‌ترین سطح تصحیح خطا (یعنی L) می‌باشد. در این حالت می توان 7,089 رقم یا 4,296 کاراکتر (ترکیب رقم، حرف و علائم) را با نرخ تصحیح خطای 7 درصد ذخیره نمود.

جالب است بدانید کدهای QR می‌توانند در بالاترین سطح تصحیح خطا (یعنی H) تا 30 درصد از کدکلمه‌ها را بازیابی نمایند. این بدان معنی است که حتی اگر حدود یک سوم از تصویر کد پاره یا مخدوش شده باشد باز هم اطلاعات به صورت صحیح قابل خواندن است!

از جمله مشهورترین اپلیکیشن‌های مخصوص برای اسکن کدهای کیوآر می‌توان به i-nigma و Zapper و QR Code Reader اشاره نمود که نسخه‌های مخصوصی از آن‌ها برای آیفون، دستگاه‌های اندرویدی و ویندوزی عرضه شده است. برای تولید این کدها نیز می‌توان از نرم افزار رایگان QR-Code Studio و یا سرویس‌های آنلاین QR Code Generator استفاده نمود.

برخی از کاربردهای رایج QR code

امروزه یکی از رایج‌ترین کاربردهای کدهای کیوآر در دسترسی آسان و سریع به نشانی‌های وب (URL) مشاهده می‌شود. به عنوان مثال، برخی از شرکت‌ها در بیلبوردهای تبلیغاتی خود تصویری از یک QR code حاوی URL سایت خود را قرار می‌دهند که رهگذران می‌توانند با اسکن کردن آن توسط گوشی هوشمند خود، بدون نیاز به وارد کردن URL از وبسایت آن شرکت بازدید کنند. در برخی از فروشگاه‌های مجازی و دانلودسنترها نیز از چنین کدهایی برای دریافت سریع و آسان محصولاتی نظیر اپلیکیشن‌های همراه استفاده می‌شود.

علاوه بر این، به منظور بررسی اعتبار محصولات، بر روی بسته‌بندی بسیاری از کالاها، از کدهای کیوآر استفاده می‌شود (نظیر آنچه در طرح شبنم مشاهده می‌شود). خریدار می‌تواند برای اطمینان از اصالت و جعلی نبودن کالا، کد درج شده روی آن را اسکن نماید. البته برای کدهای کیوآر، کاربردهای متعددی نظیر لاگین کردن در وبسایت نیز مشاهده می‌شود که چندان متداول نیست.

کد کیوآر QR code
کد کیوآر برای نشانی وبسایت تک دیک

پیوندهای پیشنهادی تک دیک

لینک واژه در ویکیپدیا

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *