تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

ماینر و ایسیک ماینر چیست و چه عواملی کارایی آن را مشخص می‌کند؟

در اوایل ظهور بیت کوین (Bitcoin)، استخراج این رمز ارز (Cryptocurrency) محبوب نه تنها کار دشواری نبود بلکه به آسانی و با کمک یک رایانه شخصی معمولی هم امکان پذیر بود. اما این روزها با روندی به مراتب دشوارتر و پرهزینه‌تر برای انجام این کار روبرو هستیم که لزوم آشنایی و استفاده از دستگاه های خاصی به نام ایسیک ماینر را دو چندان می‌کند.

با بیت کوین بیشتر آشنا شوید

اگر شما هم به دلیل زمزمه‌هایی که میان اطرافیان خود یا در رسانه‌ها پیرامون رمز ارزها شنیده‌اید تصمیم گرفته‌اید بیت کوین، اتریوم، لایت کوین و یا یکی دیگر از رمز ارزهای محبوب را استخراج کنید لازم است بدانید این کار عملا با کمک رایانه شخصی یا گوشی هوشمند به شدت دشوار و (در مورد بسیاری از رمز ارزها) تقریبا غیرممکن است.

شما برای استخراج موثر و اقتصادی این رمز ارزها به دستگاه‌های خاصی موسوم به ایسیک ماینر احتیاج دارید. در این مقاله با ما همراه باشید تا با روند کلی استخراج رمز ارزها و این دستگاه‌ها بیشتر آشنا شوید.

ماینینگ به چه معناست و ماینر چیست؟

مطابق تعریف لغت نامه بیت کوین، فرایند ایجاد بلاک های معتبر، ماینینگ (Mining) یا استخراج نامیده می‌شود. دستگاه هایی که برای ماینینگ مورد استفاده قرار می‌گیرند (و همین طور صاحبان این دستگاه ها) نیز با نام ماینر (Miner) شناخته می‌شوند.

طی فرایند استخراج رمز ارزهایی مانند بیت کوین که مبتنی بر اثبات کار (Proof of Work) عمل می‌کنند، ماینرها تلاش می‌کنند مسأله‌ای پیچیده و دشوار را با حدس زدن های پی در پی حل کنند. با حل این مسأله توسط اولین ماینر، مقداری رمز ارز جدید به عنوان جایزه یا پاداش (موسوم به Block Reward) به وجود می‌آید و به ماینر تعلق می‌گیرد.

از سوی دیگر، حل مسأله فوق به وریفای و تأیید شدن مجموعه‌ای از تراکنش های انجام شده روی شبکه منجر می‌شود (اثبات کار)؛ موضوعی که در نبود یک واحد مرکزی (مانند نقشی که بانک ها در مورد پول های مرسوم و تراکنش های آن‌ها ایفا می‌کنند) برای جلوگیری از خرابکاری در شبکه رمز ارز ضروری می‌باشد.

اواخر دهه 2000 میلادی، هر کاربر ماجراجویی می‌توانست تنها با یک رایانه شخصی مجهز به یک پردازنده (CPU) نه چندان قدرتمند (به عنوان دستگاه ماینر) و صرف مدت زمانی نسبتا کوتاه به استخراج بیت کوین بپردازد. مدتی بعد با پیچیده‌تر شدن این فرایند، واحدهای پردازش گرافیکی (GPU) مورد استفاده در رایانه های معمولی به دلیل نوع الگوریتمی که برای وریفای کردن تراکنش های بیت کوین به کار رفته عملکرد بهتری از خود نشان دادند. اما کارایی GPU های رایانه های شخصی هم در این عرصه دوام چندانی نداشت.

ایسیک ماینر چیست؟

این روزها تنها راهکار موثر برای استخراج بیت کوین و بسیاری از رمز ارزهای محبوب دیگر، استفاده از دستگاه های ویژه ای موسوم به ایسیک ماینر (ASIC Miner) است.

واژه ایسیک (ASIC) (که در ایران گاها به شکل اسیک نیز تلفظ می‌شود) کوتاه شده عبارت Application-Specific Integrated Circuit (به معنای مدار مجتمع با کاربرد خاص) می‌باشد. در حقیقت ایسیک ها مدارهای مجتمع ویژه ای هستند که برای یک کاربرد یا هدف خاص طراحی و ساخته شده‌اند.

با توجه به این تعریف، ایسیک ماینر به دستگاه هایی گفته می‌شود که به شکل خاص برای استخراج طراحی شده‌اند اما نه برای استخراج طلا یا زغال سنگ! بلکه برای استخراج پول های دیجیتال یا رمز ارزها. به عبارت بهتر ایسیک ماینر را می‌توانید به عنوان یک ابزار اختصاصی برای تولید بیت کوین یا سایر رمز ارزها در نظر بگیرید.

ایسیک ماینرها بسته به قدرت و توانایی استخراج دارای قیمت های متفاوت و نسبتا بالاتری در مقایسه با یک دستگاه رایانه ای ساده هستند. با این وجود از آنجایی که این دستگاه ها به صورت ویژه برای استخراج رمز ارز طراحی شده‌اند از سرعت بالاتری برای انجام این کار برخوردار هستند.

تصویری از یک ایسیک ماینر به نام Antminer S9i
تصویری از یک ایسیک ماینر به نام Antminer S9i

به هنگام انتخاب و خرید یک ایسیک ماینر باید به چه مواردی توجه کنید؟

برای انتخاب یک ایسیک ماینر کارآمد لازم است فاکتورها و عوامل مختلفی را در نظر بگیرید. از جمله این عوامل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

رمز ارز: نکته اولی که به هنگام انتخاب یک ایسیک ماینر می‌بایست مورد توجه قرار بگیرد رمز ارزی است که می‌خواهید آن را استخراج کنید. ایسیک ماینرها متناسب با الگوریتمی که برای آن ساخته شده‌اند از رمز ارز یا رمز ارزهای مشخصی پشتیبانی می‌کنند. در واقع تمام ارزهای دیجیتالی که مبتنی بر یک الگوریتم یکسان عمل می‌کنند قابل استخراج توسط یک ایسیک ماینر هستند.

هش ریت: یکی از مهم‌ترین پارامترهایی که برای یک ایسیک ماینر درنظر گرفته می‌شود نرخ هش (Hash rate) می‌باشد. این نرخ برای ایسیک ماینرها با واحدهایی مانند هزار هش در ثانیه (KH/s)، میلیون هش در ثانیه (MH/s) و ترا هش در ثانیه (TH/s) مشخص می‌شود. هرچه این مقدار بالاتر باشد سرعت محاسبات بالاتر بوده و درنتیجه احتمال پیدا کردن پاسخ مسأله در مدت زمان کمتر نیز بالاتر خواهد بود.

قیمت: دستگاه های ایسیک ماینر متناسب با توانایی دستگاه و بهره‌وری آن با قیمت‌های متنوعی عرضه می‌شوند. درنظر گرفتن قیمت دستگاه در کنار سایر فاکتورها ارزش خرید آن را مشخص می‌کند. فراموش نکنید علاوه بر دستگاه ماینر به تجهیزات دیگری مانند منبع تغذیه هم نیاز دارید.

میزان برق مصرفی و هزینه آن: بهینه بودن و بازدهی مناسب یک دستگاه ایسیک ماینر به لحاظ میزان مصرف برق، از اهمیت بالایی برخوردار است. این دستگاه ها عموما مصرف برق بالایی دارند و ممکن است در مقایسه با هزینه هایی که به شما تحمیل می‌کنند بازدهی کافی نداشته باشند و نهایتا شما را با سود پایین و یا حتی ضرر تنها بگذارند.

چند نکته پایانی

همانطور که گفته شد در فرایند ماینینگ، رقابت بر سر حل یک مسأله دشوار است و در هر مورد ماینری که سریعتر مسأله را حل کند برنده این رقابت خواهد بود. در عین حال توجه داشته باشید این مسأله علاوه بر پیچیده بودن، به شکل تصادفی حل می‌شود. بنابراین لزوما قوی‌ترین ماینر برنده رقابت نخواهد بود.

همین موضوع باعث می‌شود بسیاری از ماینرها ترجیح دهند با عضویت در استخرهای استخراج (Mining Pool) تا حدودی کسب سود مداوم را برای خود تضمین کنند. در این استخرها گروهی از ماینرها با یکدیگر توافق می‌کنند اگر مسأله توسط یکی از ماینرهای عضو استخر حل شود جایزه بلاک میان تمام اعضا تقسیم شود. فراموش نکنید این پاداش به تناسب نرخ هش میان ماینرها تقسیم می‌شود و همچنین لازم است هنگام انتخاب استخر مناسب و قابل اعتماد دقت کافی داشته باشید.

معمولا برای بالاتر بردن موفقیت در ماینینگ، تعداد زیادی از ایسیک ماینرها در قالب یک مزرعه (Mining Farm) سازماندهی و مدیریت می‌شوند.

در پایان فراموش نکنید اگر در ایران زندگی می‌کنید و به شکل جدی پیگیر استفاده از ایسیک ماینرها و استخراج رمز ارز هستید لازم است به فکر دریافت مجوز هم باشید.

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *