تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

جستجو براساس تصویر در موتور جستجوی گوگل

همانطور که می‌دانید جستجوی تصاویر یکی از امکانات کاربردی موتور جستجوی گوگل است. اگر تا به حال صرفا از کلمات و عبارات برای جستجوی تصویر مدنظر خود در گوگل استفاده می‌کردید بهتر است بدانید جستجوی معکوس تصویر یا جستجو براساس تصویر نیز در این موتور جستجو امکان‌پذیر است.

جستجوی معکوس تصویر (یا Reverse image search) قابلیتی است که امکان جستجوی تصاویر براساس یک تصویر یا عکس مشخص را برای کاربر فراهم می‌کند. خوشبختانه گوگل به عنوان یک موتور جستجوی قدرتمند در مورد این قابلیت هم شما را تنها نمی‌گذارد. شما می‌توانید با آپلود کردن تصویری که روی حافظه محلی دستگاه‌تان قرار دارد یا وارد کردن URL یک تصویر، تصاویر مرتبط یا مشابه با آن را با کمک موتور جستجوی گوگل پیدا کنید.

قابلیت جستجوی معکوس تصویر می‌تواند در پیدا کردن اطلاعات بیشتر راجع به یک تصویر، یافتن نسخه‌های مشابه، پیدا کردن نسخه‌های با کیفیت بالاتر یا ابعاد بزرگ‌تر و همچنین پیدا کردن صفحاتی در اینترنت که از آن تصویر استفاده کرده‌اند و … به شما کمک کند. به عنوان نمونه‌ای دیگر از کاربردهای این قابلیت می‌توان به پیدا کردن نام فرد، نام مکان یا اثر باستانی و … از روی تصویری که در اختیار دارید اشاره کرد.

آموزش جستجوی معکوس تصویر یا جستجو براساس تصویر در گوگل

برای جستجوی تصاویر وب براساس یک تصویر مشخص می‌توانید مراحل زیر را به ترتیب دنبال کنید:

گام اول: به بخش جستجوی تصاویر گوگل (اینجا) مراجعه کنید.

گام دوم: روی دکمه جستجو براساس تصویر (Search by image) که با آیکن دوربین عکاسی مشخص شده است کلیک کنید.

دکمه جستجو براساس تصویر در بخش جستجوی تصاویر گوگل

به این ترتیب بخشی مشابه با تصویر زیر نمایان می‌شود.

بخش جستجو براساس تصویر یا جستجوی معکوس تصویر در موتور جستجوی گوگل

اگر از گوشی هوشمند یا تبلت استفاده می‌کنید احتمالا در حالت پیشفرض آیکن دوربین را مشاهده نمی‌کنید. در چنین حالتی برای دسترسی به این آیکن لازم است ابتدا از طریق منوی مرورگر خود گزینه‌ای با عنوان Desktop site یا Request desktop site را پیدا کنید. (با انتخاب این گزینه از مرورگر خود می‌خواهید نسخه دسکتاپ سایت را به شما نمایش دهد).

گام سوم: دو حالت مختلف برای انتخاب تصویری که می‌خواهید جستجو را براساس آن انجام دهید وجود دارد.

اگر این تصویر از طریق وب قابل دسترسی است می‌توانید نشانی وب (یا URL) آن را در فیلد متنی همین بخش وارد کنید. سپس برای انجام جستجو روی دکمه Search by image کلیک کنید.

جستجو براساس تصویر با نشانی وب تصویر موردنظر در گوگل

اما در صورتی که تصویر موردنظرتان روی حافظه محلی دستگاه شما قرار دارد روی زبانه Upload an image کلیک کنید تا بخش زیر نمایان شود.

جستجو براساس تصویری که روی حافظه دستگاه شما قرار دارد

سپس روی دکمه Choose File کلیک کنید. با انجام این کار بخشی برای انتخاب فایل تصویر در اختیار شما قرار می‌گیرد. پس از انتخاب فایل لازم است کمی منتظر بمانید تا آپلود و آنالیز تصویر برای جستجو انجام شود.

نتیجه جستجو بر اساس تصویر در گوگل

با هر کدام از روش‌های بالا که جستجو را انجام دهید گوگل براساس محتوا و خصوصیات تصویر تلاش می‌کند عبارت یا کلمه کلیدی متناظر با آن را تشخیص دهد و تصاویر مرتبط یا مشابه با تصویر انتخابی را از میان تصاویر ایندکس شده خود پیدا کند. در تصویر زیر می‌توانید صفحه نتایج جستجو را براساس یک تصویر نمونه انتخاب شده مشاهده کنید.

جستجو براساس تصویر یا جستجوی معکوس تصاویر در گوگل
جستجو براساس تصویری از مسجد جامع عباسی یا مسجد امام اصفهان در گوگل. به عبارت انگلیسی شناسایی شده توسط گوگل برای انجام جستجو (imam khomeini mosque) توجه کنید. تصاویری از همین اثر تاریخی نیز در میانه صفحه به عنوان تصاویر مشابه توسط گوگل از میان تصاویر وب انتخاب و نمایش داده شده است.

در ویدئوی کوتاه زیر می‌توانید مراحل انجام این کار را در عمل مشاهده کنید.

شما با یک قابلیت در حال تکامل روبرو هستید!

به طور کلی ویژگی تشخیص محتوای تصویر، موضوعی در حال تکامل است. ممکن است نتایج جستجو براساس تصویر انتخاب شده همیشه به اندازه کافی راضی‌کننده نباشد. بنابراین اگر برای تصویرتان با نتایج نامرتبط روبرو شدید تعجب نکنید. با این حال گوگل را هم دست کم نگیرید. همانطور که در مثال بالا مشاهده کردید این غول موتورهای جستجو حتی محتوای موجود در یک تصویر با نمای دور را هم به طور دقیق و بدون اشتباه شناسایی کرد.

نظر شما در مورد قابلیت جستجو براساس تصویر گوگل چیست؟ آیا از سیستم‌های جستجوی مشابه مانند سرویس جستجوی معکوس TinEye یا موتور جستجوی بینگ برای این منظور استفاده کرده‌اید؟ کدام یک نتایج بهتری را به شما ارائه داده است؟

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *