تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

نکات ایمنی پیرامون انتشار اطلاعات شخصی در اینترنت و خطرات آن

یکی از نگرانی‌های مهم در حوزه ایمنی آنلاین مربوط به انتشار آگاهانه یا عمدی اطلاعات شخصی در اینترنت می‌شود. در این قسمت از مجموعه آموزشی امنیت آنلاین با نکاتی آشنا می‌شوید که لازم است هنگام انتشار اطلاعات شخصی یا خصوصی در اینترنت به آن‌ها توجه کنید.

7 نکته ضروری که هنگام انتشار اطلاعات در اینترنت باید به آن‌ها توجه کنید

بسیاری از افراد بدون اینکه به تبعات فعالیت‌های خود توجه کنند در سایت ها و شبکه های اجتماعی مختلف نسبت به انتشار عکس ها و اطلاعات شخصی خود اقدام می‌کنند. نام، کد ملی، تصاویر اسناد هویتی، نام محل کار، شماره تماس، آدرس محل زندگی و حتی محل تحصیل فرزند از جمله این اطلاعات شخصی هستند. این درحالیست که انتشار اطلاعات شخصی در موارد متعددی به بروز دردسرها و حتی مشکلات مالی و جانی منجر می‌شود. با توجه به اهمیت این موضوع، آشنایی با نکات زیر پیش از انتشار اطلاعات شخصی در اینترنت و شبکه های اجتماعی ضروری است:

1. فراموش نکنید اطلاعاتی که منتشر می‌کنید می‌تواند در اختیار هرکسی قرار بگیرد

هنگام انتشار اطلاعات در اینترنت، بدترین حالت ممکن را درنظر بگیرید. فرض را بر این بگذارید که هر فردی ممکن است اطلاعات شما را مشاهده کند. این افراد می‌توانند شامل دوستان، آشنایان، اعضای خانواده، معلم ها، همکاران، سارقین، افراد سودجو، هکرها و هر فرد دیگری باشد.

به این امید که پیج من خصوصی است یا تصویر پروفایل من تنها توسط افرادی که می‌شناسم قابل مشاهده است هر محتوایی را منتشر نکنید. تصور کنید یکی از همین دوستان و آشنایان ممکن است یک روز با شما قطع رابطه کند و از این اطلاعات یا تصاویر شخصی سوء استفاده کند. حتی پلتفرمی که در آن اطلاعات خود را منتشر می‌کنید ممکن است هک شود. در این حالت اطلاعات شما می‌تواند به دست افراد سودجو بیفتد یا به صورت عمومی منتشر شود.

2. این سوالات را قبل از انتشار اطلاعات شخصی از خودتان بپرسید

پیش از انتشار هر نوع اطلاعاتی در اینترنت از خودتان بپرسید اگر دیگران این اطلاعات را مشاهده کنند خطری متوجه شما نخواهد شد؟ آیا مشاهده این اطلاعات توسط دیگران خلاف میل و خواسته شما نیست؟ هنگام پاسخ به این سوالات فراموش نکنید واژه “دیگران” نه تنها شامل افرادی می‌شود که می‌شناسیدشان بلکه افرادی که نمی‌شناسید را هم دربرمی‌گیرد. حتی اگر صرفا به افراد خاصی اجازه دسترسی به این اطلاعات را داده‌اید تصور نکنید سایرین به هیچ وجه نمی‌توانند این اطلاعات را مشاهده کنند.

به عنوان مثال از خودتان بپرسید اگر رئیس‌تان عکس شما در یک مهمانی را در گوشی همکارتان آن هم کنار دشمن قدیمی‌اش ببیند ناراحت نخواهد شد؟ اگر پاسخ این سوال مثبت است بهتر است عکس را برای همکارتان ارسال نکنید.

اگر می‌خواهید عکس سفر خانوادگی‌تان به شمال را در پیج اینستاگرام تان منتشر کنید آیا دیدن این عکس توسط سایرین به ضرر شما نخواهد بود؟ برای مثال ممکن است با انتشار این عکس هنگامی که به خانه بازمی‌گردید با یک خانه خالی روبرو شوید. بله تعجب نکنید. سارق که شما را می‌شناخته از فرصت استفاده کرده و با آگاهی از سفر خانوادگی‌تان، اشیاء قیمتی خانه را دزدیده است.

3. کنار هم قرار دادن اطلاعات خصوصی شما می‌تواند برایتان دردسرساز شود

اطلاعات مختلف شما در سایت ها و شبکه های اجتماعی گوناگون زمانی که کنار هم قرار می‌گیرند می‌تواند دردسر بیشتری برای شما ایجاد کنند. ممکن است در یک سایت، عقاید و باورهای شخصی‌تان را با یک نام جعلی منتشر کنید. اما در پروفایل کاربری‌تان آدرس ایمیلی که با آن ثبت نام کرده‌اید همان آدرس ایمیلی باشد که در یک سایت دیگر کنار نام واقعی‌تان قرار گرفته است. اگر استاد دانشگاه هستید درج همین نشانی ایمیل داخل صفحه شما در سایت دانشگاه، محل کارتان را هم مشخص می‌کند. فردی که دنبال این اطلاعات است لازم نیست برای جمع‌آوری آن‌ها زحمت زیادی را متحمل شود. در اغلب موارد، یک جستجوی ساده در موتور جستجوی گوگل کفایت می‌کند.

بیشتر بخوانید: داکسینگ Doxing چیست؟

4. مراقب فراداده های تصاویر و فایل های خود باشید

فراداده یا متادیتا داده‌هایی هستند که اطلاعاتی را در مورد داده‌های دیگر ارائه می‌کنند. برای مثال در مورد یک فایل موسیقی صوتی، فراداده ها اطلاعاتی نظیر نام خواننده یا هنرمند سازنده موسیقی، ژانر موسیقی و … را شامل می‌شود.

بهتر است بدانید متادیتاها همیشه هم بدون دردسر نیستند. برای مثال اغلب گوشی های هوشمند قادر هستند مختصات جغرافیایی محل را هنگام ثبت عکس به صورت خودکار در قالب متادیتا روی فایل عکس ذخیره کنند. انتشار این تصاویر بدون توجه به این موضوع می‌تواند حریم خصوصی شما را نقض کند. اگر در یک رستوران، نزدیک محل زندگی‌تان از غذای لذیذی که سفارش داده‌اید عکس می‌گیرید و همراه با اطلاعات مختصات جغرافیایی در پیج شخصی‌تان منتشر می‌کنید پیدا کردن محل زندگی‌تان دشوار نخواهد بود. بنابراین پیش از انتشار فایل ها و تصاویر خود مطمئن شوید فراداده‌های حساس روی فایل ذخیره نشده است.

5. محتوای منتشر شده در اینترنت را لزوما نمی‌توان حذف کرد

شاید با خودتان بگویید تصاویر و اطلاعاتی که در اینترنت منتشر کرده‌اید را هر وقت دلتان خواست می‌توانید به طور کامل حذف کنید. بهتر است این تصور اشتباه را همین حالا کنار بگذارید.

شما مختارید چه اطلاعاتی را در اینترنت منتشر کنید. اما واقعیت اینست که پس از انتشار، کنترل کاملی روی آن نخواهید داشت. حتی اگر این اطلاعات را حذف کنید تا مدت‌ها به صورت قانونی روی سرورهای سایت ها و شبکه های اجتماعی باقی می‌مانند. حتی پس از این مدت باز هم اطلاعات شما از طریق نسخه های بک آپ قابل بازیابی خواهند بود. تازه این در صورتی است که قبل از تغییر یا حذف اطلاعات‌تان، نسخه های کپی آن‌ها در محل دیگری توسط ربات ها و … ذخیره نشده باشد.

6. میزان اطلاعات شخصی که منتشر می‌کنید را محدود کنید

پیشگیری همیشه بهتر از درمان است. این موضوع در مورد اطلاعات شخصی که در اینترنت منتشر می‌کنید هم صدق می‌کند. قبل از انتشار اطلاعات از خودتان بپرسید: آیا لازم است این اطلاعات را منتشر کنم؟ اگر ضرورتی ندارد که از خودروی جدید، سفرتان با خانواده یا جشن تولد فرزندتان فیلم بگیرید و آن را با دیگران به اشتراک بگذارید این کار را انجام ندهید.

تا جای ممکن اطلاعات خصوصی‌تان را هرجایی منتشر نکنید

حساسیت در مورد اطلاعات خصوصی صرفا به انتشار عمومی آن‌ها محدود نمی‌شود. هنگام ثبت نام در سایت ها و سامانه های مختلف هم معمولا از شما اطلاعات شخصی‌تان درخواست می‌شود. این اطلاعات اغلب به صورت عمومی منتشر نمی‌شوند. با این حال بهتر است چنین سوالاتی را هنگام تکمیل فرم های ثبت نام از خودتان بپرسید:  آیا لازم است اطلاعات دقیق و واقعی خود را در اختیار صاحبان سایت قرار دهم یا این اطلاعات را در پروفایل خود منتشر کنم؟ بسیاری از سایت ها مطابق قوانین خود به شما اجازه می‌دهند هنگام ثبت نام از یک نام مستعار استفاده کنید یا حتی به صورت بی‌نام فعالیت خود را آغاز کنید. در وبگردی ها و ثبت نام های غیرضروری خود می‌توانید به جای نشانی ایمیل شخصی‌تان از آدرس‌های ایمیل موقت هم استفاده کنید. به این ترتیب نه تنها از شر هرزنامه ها در امان می‌مانید هویت‌تان هم محفوظ باقی می‌ماند.

از طرف دیگر بسیاری از سایت ها و سامانه ها برای ارائه خدمات از شما اطلاعات شخصی و دقیقی را درخواست می‌کنند. احراز هویت، وارد کردن کد ملی، شماره تماس یا آدرس واقعی از جمله این اطلاعات هستند. در چنین مواردی بهتر است از خودتان بپرسید:

  • آیا سایت یا سرویس موردنظر از اعتبار کافی برخوردار است؟
  • آیا مالکین یا کارمندان پلتفرم از اطلاعات شما سوء استفاده نخواهند کرد؟
  • آیا موارد امنیتی در این سامانه رعایت می‌شود؟

فراموش نکنید هیچ سیستمی به صورت صد در صد ایمن نیست. بارها و بارها سامانه های دولتی و خصوصی مختلف در سراسر جهان مورد حمله قرار گرفته‌اند و اطلاعات شخصی کاربران‌شان افشا شده است. بنابراین سوالات زیر را هم به لیست خود اضافه کنید:

  • آیا مجبور هستید از این خدمات استفاده کنید و بالتبع اطلاعات شخصی خود را در اختیار آن‌ها قرار دهید؟
  • آیا جایگزینی برای خدمات موردنظر وجود ندارد که این اطلاعات را از شما درخواست نکند؟

7. از انتشار اطلاعات و محتواهای غیرقانونی خودداری کنید

انتشار اطلاعات خصوصی دیگران، انتشار تصاویر مبتذل، توهین به دیگران، بازنشر محتوای دیگران بدون اجازه، انتشار مطالب دروغ، تشویق دیگران به ارتکاب جرم و آموزش روش‌های ارتکاب جرم از جمله مواردی هستند که مطابق قوانین اغلب کشورها غیرقانونی به شمار می‌رود. انتشار چنین محتواهایی می‌تواند برای شما دردسرساز شود و شما را با زندان و قانون روبرو کند. فراموش نکنید محتواهای غیرقانونی صرفا به موارد فوق محدود نمی‌شود. در اغلب موارد هنگام انتشار اطلاعات و محتواها لازم است علاوه بر قوانین بین المللی، قوانین کشور خود را نیز رعایت کنید.

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *