تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

متغیر در جاوااسکریپت – let و var

در جاوااسکریپت نیز مشابه با اغلب زبان های برنامه نویسی می‌توانید از متغیرها برای نگه داری اطلاعات و مقادیر استفاده کنید. در این قسمت از مجموعه آموزشی جاوااسکریپت با نحوه تعریف متغیر، تعیین مقدار و استفاده از متغیرها در جاوااسکریپت آشنا می‌شوید.

متغیر چیست؟

متغیر (Variable) ها را در برنامه نویسی می‌توانید به چشم ظرف‌هایی نگاه کنید که مقادیر و اطلاعات را در خود نگه داری می‌کنند. مقادیر عددی، رشته ها، مقادیر بولی و … از جمله مقادیری هستند که می‌توانید به متغیرها نسبت دهید. پس از تعیین مقدار برای یک متغیر می‌توانید هرجا لازم است با درج نام متغیر به مقدار آن دسترسی پیدا کنید. به علاوه همانطور که از اصطلاح متغیر برمی‌آید هر زمان که مایل بودید می‌توانید مقدار متغیرها را تغییر دهید.

بیشتر بخوانید: متغیر یا Variable چیست؟

تعریف متغیر در جاوااسکریپت

با استفاده از let

برای استفاده از متغیرها در جاوااسکریپت پیشنهاد می‌شود ابتدا آن‌ها را تعریف کنید. در جاوااسکریپت از کلمه کلیدی let برای این منظور استفاده می‌کنیم. مثال زیر نحوه تعریف یک متغیر به نام myVar با کمک کلمه کلیدی let را نمایش می‌دهد:

let myVar;

برای امتحان، کد فوق را در کنسول مرورگر وب خود وارد کنید و کلید اینتر را فشار دهید. حالا اگر نام متغیر را به تنهایی در کنسول (به صورت myVar;) وارد کنید در پاسخ، مقدار undefined را مشاهده خواهید کرد:

نتیجه تست کد در بخش کنسول مرورگر وب. نمونه متغیر تعریف شده در جاوااسکریپت بدون تعیین مقدار که دارای مقدار undefined است.

این نتیجه به خاطر آنست که برای متغیر myVar هنوز هیچ مقداری تعریف یا اختصاص داده نشده است. در JavaScript متغیری که تعریف شده اما مقداری به آن اختصاص داده نشده است مقدار undefined خواهد داشت.

بیشتر بخوانید: روش های متداول تست و اجرای کدهای جاوااسکریپت

با استفاده از var

شما می‌توانید از کلمه کلیدی var نیز برای تعریف متغیرها استفاده کنید:

var myVar;

با این حال امروزه برای تعریف متغیر در JavaScript معمولا استفاده از var پیشنهاد نمی‌شود. در نسخه های قدیمی جاوااسکریپت برای تعریف متغیرها تنها از کلمه کلیدی var استفاده می‌شد. اما به دلیل مشکلات var (از جمله امکان تعریف مجدد یک متغیر)، کلمه کلیدی let در سال 2015 برای تعریف متغیرها به جاوااسکریپت اضافه شد.

بنابراین تنها در صورتی که قرار است کد شما در مرورگرهای قدیمی اجرا شود یا لازم است از مرورگرهای قدیمی هم پشتیبانی کنید می‌توانید از var استفاده کنید. در غیر این صورت پیشنهاد می‌کنیم از let برای تعریف متغیر کمک بگیرید.

نام گذاری متغیر در جاوااسکریپت

نام متغیرها را می‌توانید متناسب با نیاز و به دلخواه خود مشخص کنید. با این حال تعیین نام متغیر در جاوااسکریپت نیز مشابه با اغلب زبان های برنامه نویسی دیگر محدودیت ها و قواعدی دارد:

  • نام متغیرها در جاوااسکریپت به عنوان یک شناسه صرفا می‌تواند شامل حروف (A-Z و a-z)، رقم ها (0 تا 9)، آندراسکور یا _ و علامت دلار یا $ باشد.
  • پیشنهاد می‌شود نام متغیر را با یک حرف شروع کنید. هرچند می‌توانید از آندراسکور و علامت دلار هم در ابتدای نام متغیر استفاده کنید اما انجام این کار پیشنهاد نمی‌شود. فراموش نکنید استفاده از ارقام در ابتدای نام متغیرهای جاوااسکریپت مجاز نیست.
  • پیشنهاد می‌کنیم نام متغیرها را به صورت معنادار و تا حد ممکن کوتاه انتخاب کنید. برای مثال اگر قرار است متغیری سن کاربر را نگه داری کند می‌توانید نام userAge را برای آن انتخاب کنید. به این ترتیب کد، خواناتر و قابل فهم‌تر خواهد بود.
  • پیشنهاد می‌کنیم از روش مرسوم کمل کیس با حرف اول کوچک برای نامگذاری متغیرهای چند کلمه‌ای استفاده کنید. در این روش، تمام حروف نام متغیر به صورت کوچک نوشته می‌شوند به جز حروف ابتدای واژه های دوم به بعد که به صورت بزرگ نوشته می‌شوند. برای مثال userAge نمونه‌ای از نگارش کمل کیس را نمایش می‌دهد.
  • شما نباید از کلمه های رزرو شده جاوااسکریپت برای نام یک متغیر استفاده کنید. به عنوان مثال نمی‌توانید متغیری با نام if یا let تعریف کنید.
  • جاوااسکریپت به بزرگی و کوچکی حروف در نام متغیر حساس است. به این ترتیب userAge و userage می‌توانند نام دو متغیر متفاوت در جاوااسکریپت باشند.

تعیین مقدار و مقداردهی اولیه متغیر در جاوااسکریپت

در جاوااسکریپت به منظور تعیین مقدار برای یک متغیر می‌توانید از علامت تساوی استفاده کنید. کافیست ابتدا نام متغیر، سپس علامت تساوی و در ادامه مقدار موردنظر را درج کنید. مثال زیر نحوه انتساب مقدار 5 به متغیر myVar را نشان می‌دهد:

myVar = 5;

به این ترتیب متغیر myVar مقدار 5 را نگه‌داری می‌کند. اگر در ادامه کد جاوااسکریپت خود یا در کنسول مرورگر وب، نام متغیر را تایپ کنید و کلید اینتر را فشار دهید این بار به جای مقدار undefined، مقدار 5 را دریافت خواهید کرد:

نتیجه تست مقدار یک متغیر در بخش کنسول مرورگر وب.

شما می‌توانید همزمان با تعریف متغیر، یک مقدار اولیه به آن اختصاص دهید. در مثال زیر نحوه انجام این کار مشاهده می‌کنید:

let myVar = 5;

دستورات زیر مثالی از تعریف سه متغیر در JavaScript را نمایش می‌دهد. در این مثال، متغیر x با مقدار اولیه 1 و متغیر y با مقدار اولیه 3 تعریف شده‌اند. متغیر z نیز مجموع مقادیر متغیرهای x و y را نگه داری می‌کند. به این ترتیب ابتدا مجموع دو متغیر x و y محاسبه می‌شود و حاصل آن که برابر با 4 است به متغیر z تخصیص داده می‌شود:

let x = 1;
let y = 3;
let z = x + y;

تغییر مقدار متغیرها

شما هر زمانی که مایل باشید می‌توانید مقدار یک متغیر را در جاوااسکریپت تغییر دهید. کافیست به شکل عادی مقدار جدید را به متغیر نسبت دهید. برای مثال مقدار متغیر myVar که در دستورات قبل به 5 مقداردهی شده بود با کمک دستور زیر به 6 تغییر می‌کند:

myVar = 6;

بازگشت به فهرست مجموعه آموزشی JavaScript

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *