آشنایی با ابزار ذره بین (یا Magnifier) در ویندوز برای بزرگنمایی محتوای صفحه
ممکن است برخی مواقع نیاز داشته باشید به صورت موقت محتوای نمایش داده شده روی صفحه را بزرگ کنید. خوشبختانه در چنین شرایطی هم سیستم عامل ویندوز با قابلیت داخلی ذره بین یا Magnifier شما را دست تنها نمیگذارد.
تمرکز یا تأکید روی بخشی از محتوای صفحه و تلاش برای بهتر دیده شدن جزئیات از جمله موارد رایجی است که بزرگنمایی صفحه در آنها به شما کمک میکند. به عنوان مثال هنگام آموزش کار با یک نرم افزار این ویژگی میتواند به بهتر دیده شدن فعالیتهای شما توسط یادگیرنده کمک کند.
ویژگی ذره بین در ویندوز به شما اجازه میدهد همراه با جابجا کردن نشانگر ماوس، تغییر فوکس یا محل وارد کردن متن، محیط اطراف نقطه تعامل را به صورت بزرگ یا زوم شده مشاهده کنید.
ابزار Magnifier ویندوز با وجود ظاهری ساده امکاناتی کاربردی و حرفهای را در خود جای داده است. با ما همراه باشید تا با جزئیات این ابزار و نحوه استفاده از آن آشنا شوید.
چگونه ابزار ذره بین (Magnifier) را در ویندوز اجرا کنم؟
برای اجرای ذرهبین در ویندوز روشهای مختلفی وجود دارد. شما به راحتی میتوانید با جستجوی عنوان Magnifier در منوی استارت یا جعبه جستجو (در ویندوز 10) به این ابزار کاربردی دسترسی پیدا کنید.
البته روش سادهتری هم برای علاقمندان میانبرهای صفحه کلید وجود دارد. شما میتوانید با فشردن همزمان کلیدهای Win و + این ابزار را اجرا کنید.
پس از اجرای Magnifier پنجره کوچکی مشابه با تصویر زیر نمایان میشود.
جزئیات استفاده از Magnifier
بزرگنمایی و کوچک کردن محتوای در حال نمایش
در زمان اجرای Magnifier با کلیک روی دکمههای + (یا Zoom in) و – (یا Zoom out) میتوانید به ترتیب میزان زوم (یا بزرگنمایی) را افزایش و کاهش دهید.

همچنین میتوانید از میانبرهای صفحه کلید Win و + برای بزرگ کردن یا Win و – برای کوچک کردن استفاده کنید.
به صورت پیشفرض زوم با هر افزایش یا کاهش به میزان 100 درصد تغییر داده میشود. برای نمایش محتوای صفحه در ابعاد عادی میتوانید با کاهش بزرگنمایی، میزان زوم را روی 100% برگردانید. البته با بستن یا خروج از Magnifier نیز بزرگنمایی غیرفعال و به حالت عادی برمیگردد. علاوه بر روشهای متداول میتوانید از میانبر Win+Esc نیز برای خروج از این ابزار کمک بگیرید.
حالتهای مختلف نمایش ناحیه زوم در ذره بین ویندوز
ابزار ذره بین سه حالت مختلف برای نحوه نمایش بخش زوم شده در اختیار کاربر قرار میدهد. با کلیک روی گزینه Views میتوانید حالت موردنظر خود را از میان لیست نمایان شده انتخاب کنید. این سه حالت همراه با جزئیات و میانبرهای اختصاصی آنها در ادامه معرفی شده است.
Full screen: این گزینه حالت پیشفرض برای نحوه نمایش بزرگنمایی است. در این حالت، محتوای در حال نمایش به صورت تمام صفحه بزرگ میشود. به این معنا که بخش زوم شده تمام صفحه را فرامیگیرد (مشابه تصویر قبلی بزرگنمایی سه برابر). برای سوئیچ به این حالت میتوانید از میانبر Ctrl+Alt+F نیز کمک بگیرید.
در صورتی که این حالت نمایش فعال باشد هنگام بزرگنمایی میتوانید با انتخاب Preview full screen از بخش Views نمایشی از حالت عادی (بدون بزرگنمایی) را برای چند لحظه مشاهده کنید. برای این منظور از میانبر صفحه کلید Ctrl+Alt+Space نیز میتوانید استفاده کنید.
Lens: با انتخاب این گزینه بزرگنمایی تنها روی بخشی از صفحه به صورت درجا اعمال میشود و همگام با جابجایی نشانگر ماوس جابجا میشود. برای سوئیچ به این حالت میتوانید از میانبر Ctrl+Alt+L نیز کمک بگیرید.

Docked: با انتخاب این گزینه نمای زوم شده در بالای صفحه نمایش داده میشود. البته امکان انتقال این نما به سایر لبهها یا قرار دادن آن به صورت شناور در هر محل دیگر (با کمک عمل کشیدن و رها کردن) نیز وجود دارد. برای سوئیچ به حالت Docked میتوانید از میانبر Ctrl+Alt+D نیز کمک بگیرید.

ناحیه زوم با چه نوع تعاملاتی تغییر میکند؟
در تمام حالتهای بیان شده به صورت پیشفرض بخش در حال نمایش به صورت زوم شده متناسب با جابجایی نشانگر ماوس تغییر میکند. به این معنا که با حرکت دادن ماوس، ناحیه اطراف نشانگر به صورت زوم شده نمایش داده میشود.
در حالتهای Full screen و Docked بخش زوم شده علاوه بر نشانگر ماوس میتواند تغییر فوکس با کمک صفحه کلید و همچنین تغییر محل وارد کردن متن را دنبال کند. به این معنا که با فشردن کلید Tab و تغییر فوکس به سایر المانها در رابط کاربری گرافیکی، ناحیه اطراف المانی که فوکس را در اختیار گرفته در بخش زوم شده نمایش داده میشود. همچنین با تغییر محل کرسر متنی، ناحیه پیرامون محل جاری کرسر در بخش زوم نمایش داده میشود.
تنظیمات بزرگنمایی در ابزار Magnifier
با کلیک روی آیکن چرخ دنده (Options) در پنجره Magnifier، بخش تنظیمات این ابزار نمایان میشود. ممکن است این بخش بسته به نسخهای از ویندوز که استفاده میکنید اندکی متفاوت باشد.
نرخ تغییر زوم، وارونگی رنگ ها و واکنش به تعاملات کاربر در Magnifier
در بخش تنظیمات Magnifier میتوانید نرخ تغییر بزرگنمایی را متناسب با نیاز خود مشخص کنید. در حالت پیشفرض این میزان روی 100% تنظیم شده است. به این معنا که با هر مرتبه بزرگ یا کوچک کردن، میزان زوم به اندازه 100% تغییر پیدا میکند. در صورتی که مایلید میزان تغییرات را کمتر یا بیشتر کنید این امکان در بخش تنظیمات فراهم شده است.
همچنین امکان فعال کردن وارونگی رنگها (Color inversion) نیز در همین بخش فراهم شده است.


اگر در حالت Full screen یا Docked قرار داشته باشید در بخش تنظیمات Magnifier میتوانید مشخص کنید این ابزار چه نوع تعاملاتی را برای ناحیه زوم دنبال کند. دنبال کردن نشانگر ماوس، تغییر فوکس توسط صفحه کلید و تغییر محل وارد کردن متن از جمله این تعاملات هستند. البته در ویندوز 10 امکان دنبال کردن محل قرائت توسط Narrator (ویژه نابینایان) نیز وجود دارد.

اگر در حالت Lens قرار داشته باشید ناحیه نمایش زوم تنها جابجایی نشانگر ماوس را دنبال میکند. در این حالت با مراجعه به بخش تنظیمات میتوانید ابعاد نمایش ناحیه زوم را تغییر دهید.

در تصاویر زیر نیز میتوانید پنجره تنظیمات ذره بین را در ویندوز 8 برای حالتهای Full screen (یا Docked) و Lens مشاهده کنید.


بسیار عالی و کارآمد بود