تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

بهبود کارایی و عملکرد ویندوز با افزایش میزان حافظه مجازی

حافظه مجازی (Virtual Memory) یکی از اجزای اصلی در اغلب سیستم عامل های مختلف از جمله ویندوز به شمار می‌رود. این حافظه که در واقع بخشی از هارد دیسک است به عنوان گسترش دهنده حافظه فیزیکی (RAM دستگاه) مورد استفاده قرار می‌گیرد.

خوشبختانه سیستم عامل ویندوز معمولا به خوبی از عهده مدیریت و تنظیم مقدار مناسب برای حافظه مجازی برمی‌آید. با اینحال ممکن است در شرایطی مانند احساس کندی عملکرد سیستم و کمبود میزان RAM ترجیح دهید مقدار حافظه مجازی خود را به صورت دستی افزایش دهید.

اگر در حال حاضر مقدار تخصیص داده شده به حافظه مجازی کافی نباشد ممکن است پیامی با مضمون Your system is low on virtual memory را در بخش نوتیفیکیشن ها مشاهده کرده باشید. با این حال ممکن است تنظیم دستی میزان حافظه مجازی در شرایط عادی هم به بهبود کارایی سیستم شما کمک کند.

چگونه مقدار حافظه مجازی را در ویندوز تغییر یا افزایش دهیم؟

اگر از کاربران ویندوز ویستا، ویندوز 7، ویندوز 8 یا ویندوز 10 هستید برای این منظور کافیست مراحل زیر را به ترتیب دنبال کنید:

گام اول: وارد Control Panel ویندوز شوید. سپس مسیر System and Security > System را دنبال کنید.

گام دوم: از نوار سمت چپ وارد بخش Advanced system settings شوید.

انتخاب گزینه Advanced system settings در کنترل پنل

به این ترتیب پنجره ای با عنوان System Properties مشابه با تصویر زیر نمایش داده می‌شود.

گام سوم: در زبانه Advanced، قسمت Performance روی دکمه Settings کلیک کنید.

بهبود کارایی ویندوز با تغییر و افزایش حافظه مجازی - انتخاب گزینه Settings در بخش Performance پنجره System Properties

گام چهارم: در پنجره باز شده (Performance Options) وارد زبانه Advanced شوید. سپس در قسمت Virtual memory روی دکمه Change کلیک کنید.

بهبود کارایی ویندوز با تغییر و افزایش حافظه مجازی - انتخاب Change در قسمت Virtual memory

به این ترتیب پنجره ای تحت عنوان Virtual memory مشابه با تصویر زیر نمایان می‌شود.

گام پنجم: ابتدا تیک کنار گزینه Automatically manage paging file for all drives را بردارید.

بهبود کارایی ویندوز با تغییر و افزایش حافظه مجازی
تنظیم دستی مقدار حافظه مجازی – گام پنجم تا دهم

گام ششم: حالا درایوی که مایل هستید برای آن اندازه Paging file (فایلی که حافظه مجازی تحت عنوان آن روی دیسک ذخیره شده است) را تغییر دهید انتخاب کنید. معمولا این درایو، همان درایو C دستگاه شماست.

گام هفتم: سپس گزینه Custom size را انتخاب کنید.

گام هشتم: مقادیر ابتدایی (Initial size) و بیشینه (Maximum size) را برحسب مگابایت مشخص کنید.

هرچند نمی‌توان به طور قطعی عدد بهینه‌ای برای این مقادیر مشخص کرد اما معمولا توصیه می‌شود به ترتیب برای مقادیر ابتدایی و بیشینه از 1.5 برابر و 3 برابر ظرفیت RAM استفاده کنید.

برای مثال فرض کنید رایانه شما از 4GB حافظه فیزیکی RAM برخوردار باشد. در این حالت پیشنهاد می‌کنیم مقدار Initial size را روی 4x1024x1.5=6144 مگابایت و مقدار Maximum size را روی 4x1024x3=12288 مگابایت تنظیم کنید.

گام نهم: روی دکمه Set کلیک کنید.

گام دهم: روی دکمه OK کلیک کنید.

گام یازدهم: در این لحظه پیامی مشابه با تصویر زیر مشاهده می‌کنید با این مضمون که برای اعمال تغییرات انجام شده لازم است دستگاه خود را مجددا راه اندازی (Restart) کنید. روی دکمه OK کلیک کنید تا پیام بسته شود.

بهبود کارایی ویندوز با تغییر و افزایش حافظه مجازی

گام دوازدهم: در نهایت دستگاه خود را Restart کنید تا اندازه حافظه مجازی با مقادیر جدید تعیین شده تنظیم شود.

نکته پایانی

همانطور که در ابتدای این مقاله گفته شد استفاده از مقدار مناسب برای حافظه مجازی می‌تواند در شرایطی به بهبود عملکرد سیستم کمک کند. با اینحال انجام این کار تنها در حد و حدود خودش کارآمد خواهد بود. اگر بیش از اندازه احساس می‌کنید سیستم شما در اجرای اپلیکیشن های سنگین عملکرد کندی دارد پیشنهاد می‌کنیم به ارتقای سخت افزاری سیستم و افزایش RAM هم فکر کنید.

آیا تا به حال شما هم به صورت دستی میزان حافظه مجازی سیستم خود را در ویندوز تغییر داده‌اید؟ آیا با انجام این کار در کارایی سیستم خود بهبودی احساس کرده‌اید؟ خوشحال می‌شویم نظر یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها برای ما ارسال کنید.

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

14 thoughts on “بهبود کارایی و عملکرد ویندوز با افزایش میزان حافظه مجازی

  • A

    سلام اگه خواستیم برگردونیم به حالت اولیه اش باید چه کنیم؟ و اینکه ایا ممکنه با این کار اسیبی به فایل ها یا ویندوز برسه یا نه؟ ممنون میشم جواب بدید

    پاسخ دادن
    • امیرحسین شهسواری

      سلام اگه می خواین مدیریت اندازه این حافظه به صورت خودکار انجام بشه می تونید تیک کنار گزینه Automatically manage paging file for all drives رو مجددا فعال کنید. در مورد سوال دوم تون هم پاسخ خیر هست مشکل خاصی برای فایل ها و ویندوزتون رخ نمی ده. اما در هر حال بهترین راه اینه که در صورت امکان به اندازه کافی رم داشته باشید تا سرعت عملکرد دستگاه تون بهتر باشه و نیاز کمتری به حافظه مجازی داشته باشید.

      پاسخ دادن
  • Mahdi22

    خیلی ممنون واسه راهنمایی جامع و کاملتون ??❤️

    پاسخ دادن
  • Mahdi22

    خب بالاخره باید چکار کرد !!
    من الان یه هارد Hdd 2tb و یک SSD 128gb که مال درایو c هستش
    رم سیستم هم 4گیگه
    ولی بعد از اعمال این تنظیمات روی درایو c حس کردم یکم سیستمم کند شده ?
    میخوام بدونم مقدار بهینه تری از حافطه مجازی برا این سیستم وجود نداره ؟؟

    پاسخ دادن
    • امیرحسین شهسواری

      دوست گرامی؛ مقدار پیشنهادی برای حافظه مجازی همون بازه ای است که داخل متن بهش اشاره شد. به نظر می رسه 4 گیگ مقدار بسیار کمی براتون باشه. در صورتی که می تونید مقدار رم رو افزایش بدین. حافظه مجازی فقط تا حدی می تونه کمبود رم رو جبران کنه. اگه میزان موردنیاز رم برای سیستم عامل و برنامه های درحال اجرا بالا باشه بهترین پیشنهاد افزایش رم فیزیکی هست.

      پاسخ دادن
  • Mahdi22

    خیلی ممنون
    یه سوال دیگه ممکنه این افزایش بیش از حد فضای مجازی موجب کند شدن سیستم بشه ؟؟؟

    پاسخ دادن
    • امیرحسین شهسواری

      کمبود حافظه رم به طوری که بیشتر داده های موردنیاز روی حافظه مجازی نگهداری بشه می تونه باعث کندی سیستم بشه به خصوص برای زمانی که از هارد دیسک استفاده می کنه. مراجعه مداوم به هارد دیسک برای خوندن و تغییر حافظه مجازی باعث کند شدن پاسخگویی هارد دیسک به کارهای معمولی تون هم میشه. کمبود حافظه مجازی هم در نبود رم کافی می تونه باعث کندی سیستم بشه.

      پاسخ دادن
  • Mahdi22

    سلام به آقای شهسواری عزیز
    میخواستم بدونم چه فرقی میکنه اگه ما این تنظیمات رو به جای درایو C روی درایو دیگری اعمال کنیم ؟؟؟
    اونموقع ام آیا مقدار total virtual memory تغییر میکنه و سرعت سیستم بالا میره؟؟

    پاسخ دادن
    • امیرحسین شهسواری

      سلام وقت شما بخیر. تفاوت خاصی در مورد درایوی که برای حافظه مجازی انتخاب می کنید وجود نداره. البته اگر از چند فضای ذخیره سازی ثانویه استفاده می کنید طبیعتا اونی که سرعت بالاتری داره بهترین گزینه خواهد بود. برای مثال اگر درایو C یا درایو D روی یک دیسک حالت جامد (یا SSD) قرار داره و درایو E روی هارد دیسک طبیعتا بین این گزینه ها درایو C و D بهتر هستند تا درایو E. در هر حالت حافظه مجازی به حساب میاد و تا حدی بسته به سایر ویژگی های سیستم می تونه در سرعت نقش ایفا کنه.

      پاسخ دادن
    • امیرحسین شهسواری

      سلام؛ خوشحالم که براتون مفید واقع شده.

      پاسخ دادن
  • Tamim

    سلام یک سوال داشتم راجع به افزایش رم
    زمانیکه رم حافظه مجازی را بالا ببریم آیا در بخش تنظیمات (about> installed ram) مقدار رم که ما ارتقا داده ایم را نشان میدهد ویا خیر چون من مقدار رم خود را ارتقادادم طوریکه شما رهنمایی کردید ولی در آن بخش همان 4 gb که قبلاً بود چیزی تغیر نکرده.

    پاسخ دادن
    • امیرحسین شهسواری

      سلام؛
      منظور از Installed Physical Memory (RAM) همون میزان رم فیزیکی هست. به بخش System Information مراجعه کنید. اونجا یه آیتم هم برای Total Virtual Memory دارید که میزان حافظه مجازی رو نمایش میده.

      پاسخ دادن
    • بهرام

      سیستم رو باید ری استارت کنی بعد میبینی تغییر کرده

      پاسخ دادن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *