تک دیک

واژه نامه و مجله آموزشی کامپیوتر و فناوری

پروژه تغییر اندازه حروف با کلیک روی آن‌ها در اسکرچ

در این قسمت از مجموعه آموزشی اسکرچ نحوه ساخت پروژه تغییر اندازه حروف با کلیک را به شما آموزش می‌دهیم. طی این پروژه با قطعه “تغییر اندازه به مقدار … تا” آشنا می‌شوید.

این پروژه براساس مجموعه کارت‌های کدنویسی اسکرچ آماده شده که از طریق سایت اسکرچ نیز قابل دریافت است.

هدف پروژه

در این پروژه حروف نام خود را تک به تک در قالب شکلک به پروژه اضافه می‌کنیم. سپس با قرار دادن قطعات مناسب در ناحیه کد هر شکلک کاری می‌کنیم که هنگام کلیک روی حروف، حرف کلیک شده ابتدا بزرگ شود و سپس با کوچک شدن به اندازه اولیه خود برگردد. برای این کار از نوعی حلقه در اسکرچ کمک می‌گیریم تا حالتی مشابه یک پویانمایی (یا انیمیشن) به وجود بیاید.

مراحل ساخت پروژه تغییر اندازه حروف در اسکرچ

مشابه با پروژه تغییر رنگ حروف، یک پروژه جدید بسازید و شکلک های مربوط به حروف نام خود را به پروژه اضافه کنید.

اضافه کردن قطعه های موردنیاز برای پروژه تغییر اندازه حروف در اسکرچ

حالا نوبت اضافه کردن قطعات موردنیاز به ناحیه کد شکلک هاست. کافیست یکی از شکلک ها را مشابه با قسمت‌های گذشته در بخش شکلک‌ها انتخاب کنید. سپس قطعات زیر را به ترتیب در ناحیه کد شکلک قرار دهید.

ابتدا قطعه “وقتی این شکلک کلیک شد” را از پالت قطعه ها (دسته “رویدادها“) به ناحیه کد شکلک منتقل کنید.

افزودن قطعه وقتی این شکلک کلیک شد در ناحیه کد شکلک اسکرچ

همانطور که گفته شد قرار است پس از کلیک روی شکلک حرف، ابتدا شکلک در قالب یک انیمیشن کم کم بزرگ شود. به عبارت بهتر می‌خواهیم شکلک طی چند مرتبه و هر مرتبه اندکی بزرگتر شود تا حالتی مشابه یک انیمیشن ایجاد شود.

چنان که در پروژه چرخش حروف با کلیک نیز آموختید در برنامه نویسی برای تکرار یک دستور از حلقه ها کمک می‌گیریم. در این پروژه هم از قطعه “تکرار کن …” برای این منظور استفاده می‌کنیم. این قطعه را می‌توانید در پالت قطعه‌ها دسته‌بندی “کنترل” پیدا کنید و مشابه با تصویر زیر به قطعه قبلی وصل کنید. تعداد تکرار را هم روی 15 مرتبه تنظیم کنید.

افزودن قطعه تکرار کن برای ایجاد حلقه در اسکرچ

قطعه تغییر اندازه شکلک در اسکرچ

حالا نوبت قرار دادن قطعه مربوط به تغییر اندازه شکلک است. قطعه‌ای که در این پروژه استفاده می‌کنیم قطعه “تغییر اندازه به مقدار … تا” نام دارد. این قطعه را می‌توانید در پالت قطعه ها دسته “ظاهر” پیدا کنید. از آنجایی که قرار است این تغییر اندازه چند مرتبه تکرار شود می‌بایست آن را مشابه با شکل زیر داخل قطعه مربوط به حلقه (یعنی قطعه “تکرار کن …”) قرار دهید.

اضافه کردن قطعه تغییر اندازه در اسکرچ

قسمت قابل تغییر این قطعه، میزان تغییر اندازه شکلک را براساس درصد مشخص می‌کند. به صورت پیشفرض این مقدار روی 10 تنظیم شده است. به این ترتیب با کلیک روی این قطعه، شکلک 10 درصد بزرگ‌تر می‌شود.

با توجه به قرار گرفتن این قطعه داخل حلقه، شکلک حرف 15 مرتبه و هر مرتبه 10 درصد بزرگ‌تر می‌شود. در واقع شکلک به آرامی و در مجموع 15×10=150 درصد بزرگ‌تر می‌شود.

افزودن قطعات تکمیلی

در این مرحله می‌خواهیم شکلک به تدریج کوچک شود و به حالت اولیه خود برگردد. برای این منظور به یک حلقه دیگر نیاز داریم. مجددا یک قطعه “تکرار کن …” به ناحیه کد شکلک اضافه می‌کنیم و آن را به قطعه قبلی وصل می‌کنیم. تعداد تکرار را هم مشابه با حالت قبل روی 15 مرتبه قرار می‌دهیم.

باز هم یک قطعه “تغییر اندازه به مقدار … تا” داخل حلقه جدید قرار می‌دهیم. این بار مقدار تغییر اندازه قطعه را روی -10 قرار می‌دهیم. (اعداد منفی باعث کوچک شدن شکلک می‌شوند).

تکمیل قطعات پروژه تغییر اندازه حروف با کلیک روی آن ها در اسکرچ

به این ترتیب شکلک 15 مرتبه و هر مرتبه 10 درصد کوچک‌تر می‌شود. در واقع شکلک به آرامی و در مجموع 15×10=150 درصد کوچک‌تر می‌شود. از آنجایی که در حلقه قبلی شکلک به همین میزان بزرگ شده بود در حلقه دوم با کوچک شدن به اندازه اولیه خود برمی‌گردد.

اکنون برای تکمیل پروژه، یکی دیگر از شکلک‌ها را در بخش شکلک‌ها انتخاب کنید. سپس تمام قطعه‌های گفته شده را به ناحیه کد آن اضافه کنید. همین کار را به ترتیب برای تمام شکلک‌های حروف تکرار کنید.

نکته: اگر طی انجام یک پروژه در اسکرچ اندازه یک شکلک تغییر پیدا کرد می‌توانید با کلیک روی قطعه “اندازه 100% شود” در پالت قطعه ها، آن را به حالت اولیه برگردانید. این قطعه را هم می‌توانید به آسانی در دسته “ظاهر” پیدا کنید.

قطعه اندازه 100 درصد شود در پالت قطعه ها برای برگرداندن شکلک به اندازه اولیه
با کلیک روی قطعه “اندازه 100% شود” در پالت قطعه ها، شکلک به اندازه اولیه خود برمی‌گردد.

امتحان کنید!

روی حروف مختلف نام خود در ناحیه صحنه پشت سر هم کلیک کنید. با انجام این کار، حرف کلیک شده در قالب یک انیمیشن ساده اندک اندک بزرگ می‌شود و سپس به اندازه اولیه برمی‌گردد. در ویدئوی زیر می‌توانید نتیجه این پروژه را مشاهده کنید.

یک سوال ساده

به نظر شما چرا در ساخت این پروژه از دو حلقه مجزا استفاده کردیم؟ اگر به جای اینکه قطعه تغییر اندازه دوم را داخل یک حلقه مجزا قرار دهیم، آن را داخل همان حلقه اول قرار می‌دادیم چه اتفاقی می‌افتاد؟ خوشحال می‌شویم پاسخ و نظر یا سوالات خود را در بخش دیدگاه های همین مطلب با ما در میان بگذارید.

امیرحسین شهسواری

عاشق دنیای رایانه و فناوری به خصوص برنامه نویسی هستم؛ یادگرفتن و البته یاد دادن چیزای جالبی که یاد گرفتم باعث خوشحالیم میشه و از اولویت‌های اصلی زندگیم به حساب میاد. از مدیریت و نوشتن در تک دیک هم واقعا لذت می‌برم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *