صفر تا صد پنهان کردن فایل و فولدر در ویندوز
دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است ترجیح دهید فایل یا فولدرهای خود را پنهان کنید. به عنوان یک مثال ساده ممکن است مایل باشید فایل ها و اسناد خاصی در حالت عادی توسط سایر افرادی که از رایانه شما استفاده میکنند قابل مشاهده نباشد. راهکار رایج برای انجام این کار در ویندوز به قابلیتی ساده خلاصه میشود که برای پنهان کردن فایل و فولدر در این سیستم عامل درنظر گرفته شده است.
در سیستم عامل ویندوز با طی چند گام ساده میتوانید فایل ها یا فولدرهای خود را پنهان کنید. این پنهان کردن در واقع تنها با تخصیص یک ویژگی به فایل یا فولدر موردنظر انجام میشود.
به طور پیشفرض فایل ها و فولدرهای پنهان شده در بخشهای مختلف از جمله برنامه مدیریت فایل نمایش داده نمیشود. با این وجود نمایش آیتم های پنهان شده و خارج کردن آنها از حالت پنهان نیز به سادگی امکان پذیر است.
اگر میخواهید با روش پنهان کردن و آشکار کردن فایل ها و فولدرها در ویندوز با استفاده از File Explorer یا Command Prompt (برای افرادی که میخواهند حرفهایتر باشند) آشنا شوید مطالعه ادامه این مقاله را به شما پیشنهاد میکنیم. همچنین در این مقاله با نحوه نمایش فایل ها و فولدرهای پنهان شده و همینطور پنهان کردن آنها در قالب فایل های سیستم عامل آشنا میشوید.
بخش اول: پنهان کردن فایل و فولدر
الف. با استفاده از برنامه مدیریت فایل
سادهترین راه برای پنهان کردن فایل یا فولدر در ویندوز، استفاده از برنامه مدیریت فایل ویندوز میباشد. برای این منظور لازم است به ترتیب گام های زیر را دنبال کنید (در این مثال میخواهیم فولدری با نام Folder 1 که در مسیر C:\Users\admin\Desktop\test قرار دارد را پنهان کنیم).
گام اول: ابتدا برنامه مدیریت فایل ویندوز (File Explorer در ویندوز 8 و 10 یا Windows Explorer در نسخه های قدیمیتر) را باز کنید.
گام دوم: به محل فایل یا فولدری که میخواهید پنهان کنید مراجعه کنید.
گام سوم: روی فایل یا فولدر راست کلیک کنید و گزینه Properties را انتخاب نمایید.
گام چهارم: در پنجره Properties به زبانه General رفته و در بخش Attributes، چک باکس Hidden را تیک بزنید. سپس روی دکمه Apply یا OK کلیک کنید.
توجه: در صورتی که یک فولدر خالی یا فایل را برای پنهان کردن انتخاب کردهاید همینجا کار پنهان سازی آن به پایان رسیده است. اما اگر فولدری را برای پنهان کردن انتخاب کردهاید که حاوی فایل یا فولدرهای دیگر (ساب فولدر) است پنجرهای مشابه با تصویر زیر نمایان میشود. در این پنجره از شما پرسیده میشود آیا میخواهید پنهان سازی تنها روی همین فولدر اعمال شود (گزینه اول) یا مایلید این کار روی تمام فایل ها و فولدرهای موجود در آن نیز انجام گیرد (گزینه دوم)؟
پس از انتخاب گزینه مناسب و کلیک روی دکمه OK پنهان سازی انجام میشود. البته در صورت وجود تعداد زیادی ساب فولدر یا فایل، ممکن است لازم باشد اندکی بیشتر تأمل کنید.
اگر در مثال بالا گزینه Apply changes to this folder only را در گام آخر هنگام پنهان سازی فولدر (در اینجا Folder 1) انتخاب کرده باشید با وارد کردن آدرس این فولدر (یعنی “C:\Users\admin\Desktop\test\Folder 1”) در نوار آدرس File Explorer، محتویات Folder 1 نمایش داده میشود؛ چرا که در این حالت تنها همین فولدر پنهان شده است و فایل ها یا فولدرهای موجود در آن پنهان نشدهاند.
اما اگر گزینه Apply changes to this folder, subfolders and files را انتخاب کرده باشید از آنجایی که تمام محتویات داخل فولدر نیز به شکل مجزا پنهان شدهاند با مراجعه به آدرس فوق این محتویات باز هم نمایش داده نخواهند شد.
ب. با استفاده از Command Prompt
شما میتوانید با استفاده از دستورات خط فرمان در Command Prompt نیز فایل ها و فولدرهای خود را پنهان کنید. برای این منظور لازم است به ترتیب گام های زیر را دنبال کنید:
گام اول: Command Prompt را اجرا کنید. برای این کار میتوانید در منوی استارت ویندوز 8 یا 10 این برنامه را جستجو و انتخاب کنید.
همچنین میتوانید در نسخه های مختلف ویندوز با کمک ترکیب کلیدهای Win + R ابتدا پنجره Run را باز کرده، عبارت cmd را تایپ کنید و روی OK کلیک کنید تا Command Prompt اجرا شود.
گام دوم: با وارد کردن دستور زیر در Command Prompt و فشردن کلید Enter به محل قرارگیری فایل یا فولدری که میخواهید پنهان کنید مراجعه نمایید. توجه داشته باشید به جای عبارت جلوی cd لازم است مسیری که این فایل یا فولدر در آن قرار دارد را وارد کنید.
cd C:\Users\admin\Desktop\test
گام سوم: با وارد کردن دستور زیر و فشردن کلید Enter فایل یا فولدر خود را پنهان کنید. فراموش نکنید به جای folder 1 لازم است نام فایل یا فولدری که میخواهید پنهان شود را وارد کنید. (با توجه به اینکه نام فولدر حاوی فاصله است داخل ” ” قرار گرفته است.)
attrib +h "folder 1"
گام چهارم (اختیاری): در صورتی که میخواهید فایل ها و فولدرهای داخلی یک فولدر پنهان شوند کافی است ابتدا با وارد کردن دستور زیر و فشردن Enter وارد فولدر شوید:
cd "folder 1"
اکنون با وارد کردن دستور زیر و فشردن Enter تمام فایل ها و فولدرهای موجود در folder 1 پنهان میشوند.
attrib +h /s /d
بخش دوم: نمایش فایل و فولدرهای پنهان شده
همانطور که گفته شد به طور پیشفرض، ویندوز فایل ها و فولدرهای پنهان شده را نمایش نمیدهد. با این وجود شما میتوانید با طی مراحل سادهای از ویندوز بخواهید این آیتم ها را هم نمایش دهد.
برای کاربران ویندوز 8 و ویندوز 10
در صورتی که از سیستم عامل ویندوز 8 یا ویندوز 10 استفاده میکنید برای نمایش فایل ها و فولدرهای پنهان شده کافیست به زبانه View در File Explorer مراجعه کنید و چک باکس Hidden items را در بخش Show/hide انتخاب کنید.
در روش دوم میتوانید با مراجعه به بخش Folder Options نیز این کار را انجام دهید. اگر از ویندوز 8 یا 10 استفاده میکنید برای دسترسی به این بخش میتوانید در زبانه View برنامه File Explorer روی گزینه Options کلیک کرده و change folder and search options را انتخاب کنید.
سپس در پنجره ظاهر شده به زبانه View مراجعه کنید و در قسمت Hidden files and folders گزینه Show hidden files, folders and drives را انتخاب کنید.
توجه داشته باشید نتیجه هر دو روش یکسان است.
برای کاربران ویندوز 7 و ماقبل آن
در ویندوز 7 و نسخه های قدیمیتر تنها روش دوم قابل اجراست. برای انجام این روش میتوانید در برنامه Windows Explorer از منوی Tools گزینه Folder Options را انتخاب کنید (اگر منوها را مشاهده نمیکنید کافیست کلید Alt را فشار دهید تا منوهای برنامه نمایان شود). سپس مشابه تصویر فوق کافیست گزینه Show hidden files, folders and drives را انتخاب نمایید.
با طی این مراحل ساده، میتوانید آیتم های پنهان شده را در File Explorer (یا Windows Explorer) مشاهده کنید. توجه داشته باشید در این حالت، فایل ها و فولدرهای پنهان شده به شکل کم رنگ نمایش داده میشوند و به این ترتیب به راحتی در مقایسه با آیتم های پنهان نشده قابل شناسایی هستند.
بخش سوم: بازگردانی فایل و فولدر پنهان شده به حالت آشکار
برای خارج کردن فایل یا فولدر از حالت پنهان شده و آشکار کردن مجدد آنها از طریق برنامه مدیریت فایل، کافیست ابتدا با کمک روشی که در بخش دوم گفته شد نمایش آیتم های پنهان شده را فعال کنید. سپس گام های بیان شده در بخش اول – الف را روی فایل یا فولدر پنهان شده مجددا انجام دهید با این تفاوت که این بار در گام چهارم لازم است تیک گزینه Hidden را بردارید.
برای انجام این کار با استفاده از Command Prompt نیز میتوانید مراحل بیان شده در بخش اول – ب را دنبال کنید با این تفاوت که در گام سوم از دستور زیر استفاده کنید تا folder 1 از حالت پنهان خارج شود.
attrib -h "folder 1"
در صورتی که فایل ها و فولدرهای موجود در این فولدر نیز پنهان شده باشند برای آشکار کردن آنها به طور مشابه میتوانید از دستور زیر کمک بگیرید.
attrib -h /s /d
محکم کاری بیشتر! پنهان کردن به عنوان فایل و فولدر سیستم عاملی
احتمالا با خودتان فکر میکنید پنهان کردن معمولی فایل ها و فولدرها کار بسیار پیش پاافتادهای است و یک کاربر معمولی که با روش نمایش آیتم های پنهان شده آشنا باشد میتواند به راحتی آنها را مشاهده کند.
باید بگوییم تا حدودی حق با شماست! به شرط اینکه حس کنجکاوی کاربر گل کرده باشد و در ضمن بتواند آیتم پنهان شده شما را پیدا کند. اما اگر میخواهید کمی محکم کاری بیشتری به کار ببندید تا خیالتان راحتتر شود و احتمال دیده شدن فایل و فولدرهای مهمتان را باز هم کمتر کنید راه انجام این کار را هم به شما نشان میدهیم.
برای این منظور کافیست فایل یا فولدرتان را به عنوان یک فایل یا فولدر سیستمی علامت بزنید. درست است که این کار کمی عجیب به نظر میرسد و انجام دادن آن طبیعی نیست اما به عنوان یک ترفند میتواند راهگشا باشد.
این کار با کمک Command Prompt قابل انجام است. برای پنهان کردن در قالب فایل یا فولدر سیستمی لازم است مطابق بخش اول – ب گام های اول و دوم را دنبال کنید. یعنی ابتدا Command Prompt را اجرا کرده و پس از آن به محل قرارگیری فایل یا فولدر مراجعه کنید. حالا با وارد کردن دستور زیر و فشردن کلید Enter به هدفتان میرسید.
attrib +s +h "folder 1"
به این ترتیب حتی اگر گزینه Show hidden files, folders and drives در Folder Options انتخاب شده باشد همچنان folder 1 نمایش داده نمیشود.
اما خبر جالب اینکه باز هم میتوانید با مراجعه به بخش Folder Options فایل های سیستم عاملی پنهان شده را نمایش دهید! با اینحال تصور اینکه سایر کاربران چنین چیزی به ذهنشان برسد یا از وجود آن باخبر باشند بسیار پایینتر خواهد بود.
برای نمایش فایل ها و فولدرهای پنهان شده سیستمی در File Explorer کافیست پس از مراجعه به Folder Options، در زبانه View تیک کنار گزینه Hide protected operating system files را هم بردارید (مشابه تصویر زیر).
البته هنگام برداشتن این تیک، ویندوز به شما هشدار میدهد که در حال آشکار کردن فایل های سیستم عامل هستید و در صورت تغییر یا حذف این فایل ها ممکن است سیستم شما از کار بیفتد (این هشدار را جدی بگیرید!). با کلیک روی Yes تمام فایل ها و فولدرها نمایش داده خواهند شد.
برای آشکار کردن مجدد فایل یا فولدری که به این روش پنهان شده است نیز میتوانید به جای دستور attrib +s +h “folder 1” از دستور زیر استفاده کنید.
attrib -s -h "folder 1"
توجه: استفاده از این روش به لحاظ منطقی و ظاهری مرسوم نیست و چندان مناسب هم به نظر نمیرسد. بنابراین در به کارگیری آن با احتیاط عمل کنید.
نکته پایانی
پنهان کردن فایل یا فولدر به هیچ وجه روش قابل اعتماد و مطمئنی برای جلوگیری از دسترسی سایر افراد به فایل های مهم و حساس به شمار نمیرود. با این حال به عنوان راهکاری ساده و دم دستی در کاربردهای مختلف از جمله موارد زیر میتواند مفید باشد:
- دیده نشدن فایل یا فولدر توسط کاربران مبتدی که از سیستم شما استفاده میکنند
- جلوگیری از پاک شدن غیرعمدی فایل های مهم توسط کاربران مبتدی که از سیستم شما استفاده میکنند
- جلوگیری از شلوغی بیش از حد فولدرها به دلیل نمایش فایل ها و فولدرهایی که معمولا به طور مستقیم به آنها نیازی ندارید
حالا که با راه و روش پنهان کردن فایل ها و فولدرها در ویندوز آشنا شدید میتوانید هرچیزی که مایل هستید را پنهان کنید:) شما کدام روش را ترجیح میدهید؟ خوشحال میشویم اگر تجربه یا سوالات خود را در همین مورد با ما در بخش دیدگاه ها مطرح کنید.
منابع کمکی پیشنهادی برای علاقمندان: